PROJECTE PISTATXO DE BAIN AL SEGARRA-GARRIGUES I ALTRES REGADIUS

PEDREGADA A LA FINCA PILOT DE MAS DE COLOM A TÀRREGA

El passat dimecres dia 3 de juny a la tarda, la pedregada que va tenir lloc als termes de Bellpuig, Anglesola i Tàrrega, entre d’altres, també va afectar a la finca pilot de Pistatxers de Mas de Colom que va significar el punt de partida del Projecte Pistatxo BAIN, a l’àmbit del canal Segarra – Garrigues.

Aquesta finca de 18,8 ha va ser plantada al març del 2015 i l’any passat (al 4rt any de plantació) ja va produir prop de 200 kg/ha. Enguany, la collita 2020 i 5é any des de la plantació, les expectatives i l’aforament de la collita feien preveure una producció d’uns 1.000 kg/ha.

La extraordinària pedregada va malmetre pràcticament tota la collita. Aquest fet, conseqüència d’una alteració climatològica que per desgràcia va succeint en l’activitat agrària, fa que sigui imprescindible tenir la collita assegurada contra aquests tipus de riscs, com ha estat el cas de la finca Mas de Colom.

Aquesta alteració en la collita de pistatxos, degut a aquest fenomen meteorològic, no condiciona les expectatives del Projecte Pistatxo BAIN, que va complint totes les previsions fetes amb escreix. Doncs s’havien previst uns 500kg/ha al cinquè any i sinó hagués pedregat, se n’haguessin produït un mínim de 1.000 kg/ha. “Aquest és un projecte a 60 anys vista que es desenvolupa a l’aire lliure, en el qual hi haurà anys molt bons i d’altres menys bons, però el que ens hem de fixar és en la mitjana i l’important és que anem a velocitat de creuer, i hi anem!” afirma Josep Pont, President de Borges Agricultural & Industrial Nuts, empresa que lidera el Projecte Pistatxo BAIN.

Aquestes previsions de producció en el 5é any, es mantenen també en les més de 180 ha  plantades fins a la data, dins del projecte i que en el proper any 2021 arribarà a més de 300 hectàrees, projecte que comptarà amb l’adhesió de fins a 50 productors.

En el següent link podeu veure les entrevistes  fetes a Josep Pont, Conseller Delegat del Grup Borges i a Antoni Pujol, responsable de la promoció del Projecte Pistatxo i President d’ACORD.

Fotografies de dies abans de la pedregada

Fotografies de desprès de la pedregada