AMPLIACIÓ DE LA SUPERFÍCIE DE LA POMA DE MUNTANYA A LA VALL DEL LLOBREGÓS

Vilanova de l’Aguda, 7 de març de 2022.

Les dones de la Vall del Llobregós,  paper clau en aquest projecte.

Cel·lebrem l’ampliació de la superfície de conreu de poma de muntanya, una poma de qualitat i de valor afegit que ajudarà al desenvolupament rural de la zona de la Vall del Llobregós i ampliable a tota la zona de regadiu del Sector 1 i 2 del Canal Segarra-Garrigues.

L’associació ACORD, ha estat des dels inicis treballant per la promoció d’aquest cultiu en aquesta zona connectant les agricultores i agricultors  amb la cooperativa de segon grau Fruits de Ponent d’Alcarràs qui impulsa aquest projecte de col·laboració amb els interessats i interessades.

En aquest cas s’afegeixen 4,5ha a les 10ha que ja hi han plantades, de la mà de Lourdes Cuadrat, dona, mare i Jove incorporada al mòn agrícola que incia aquest projecte amb il·lusió i recalcant tots els avantatges que proporciona un projecte així en quant a conciliació familiar i projecte de futur.

Anteriorment Maria Casoliva responsable del grup de treball de la Dona Rural i de la Poma de muntanya d’ACORD,  també jove incorporada,  ja va plantar 4,5ha a Sanaüja  que es van sumar a la primera plantació que té una superfície de 5,5ha ubicada a Ribelles. Alhora Maria, també és presidenta de la Cooperativa Agrària del Llobregós, cooperativa adherida a Fruits de Ponent per tal de garantir la comercialització de la poma.

Aquest és un projecte que s’ha estat consolidant poc a poc i en el que la recerca hi ha tingut un paper important alhora d’estudiar les millors estratègies de reg per tal d’aplicar l’aigua de manera eficient amb l’objectiu d’aconseguir un producte de major qualitat organolèptica, en funció de cada varietat, en una zona on no existia cap mena d’experiència en reg d’arbres fruiters. Aquesta recerca no hagués estat possible sense l’ajuda del Projecte d’Especialitzció i Competitivitat (PECT) Motors pel Segarra-Garrigues que va permetre que s’implementés una plataforma experimental en la plantació de Ribelles i l’IRTA en fés un seguiment.

Des d’ACORD, Fruits de Ponent i l’Agrària del Llobregós, s’espera poder anar ampliant la zona de cultiu de la poma de muntanya de la Vall del Llobregós any a any i poder així garantir un lloc en el mercat i un preu amb valor afegit adient amb l’alta qualitat organolèptica que ofereixen les pomes cultivades en aquest indret.

Podeu visualitzar el reportatge de TV3 en el següent link.