Poma de Muntanya: Recol•lecció, reg i qualitat (tast varietal)

Visita tècnica, Ribelles, 5 de novembre de 2019.

Aquest dimarts 5 de novembre va tenir lloc a la finca Pilot de Fruits de Ponent de Poma de Muntanya  Ribelles, terme de Vilanova de l’Aguda, una jornada tècnica a camp desprès de la collita que finalitzava amb un tast de varietats dirigit per Eva Carreras de l’Escola Agrària de Tàrrega, en el marc del curs  de Fruticultura que s’està impartint actualment.

Aquesta finca pilot s’emmarca dins del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Motors pel Segarra-Garrigues, projecte de desenvolupament rural cofinançat pel Fons de Desenvolupament Regional Europeus i la Diputació de Lleida,  impulsat per 4 entitats: l’Ajuntament de Tàrrega en la coordinació, l’IRTA i la Fundació Mas Badia en la recerca i millora i l’Associació ACORD en la direcció tècnica i on també s’hi engloben 4 motors més: pistatxo, blat de qualitat, vinya i olivera i oli.

El motor Poma de Muntanya s’impulsa gràcies al mecanisme de cooperació vertical entre Fruits de Ponent i els pagesos de la zona amb el suport de l’Associació ACORD.

Fruits de Ponent és l’agroindústria que en aquest cas que ha apostat per produir poma de qualitat a la part més alta del nou regadiu del Segarra-Garrigues, contribuint així al desenvolupament rural amb el valor afegit que suposa un producte de primor com la poma de muntanya amb un rendiment econòmic important en el nou regadiu. Alhora els agricultors pioners en el projecte, Cal Planes de Ribelles i Cal Pinyol de Sanahuja, s’han agrupat, per facilitar les gestions del maneig i logística de la producció, via la nova Cooperativa de primer grau Agrària del Llobregós, la qual s’utilitzarà de mecanisme d’entrada al projecte a tots aquells agricultors del Sector 1 i 2 del Canal Segarra-Garrigues que vulguin plantar.

La cooperació vertical facilita la implantació del conreu amb ajuts econòmics, formació, assessorament, comercialització i tot l’acompanyament necessari per part de la cooperativa de 2on. grau Fruits de Ponent.

En aquesta finca pilot d’unes 5 ha, en aquest moments s’hi troben 4 varietats de poma vermella amb les que s’ha fet el tast. Avui la jornada ha anat, sobretot,  de comprovació de qualitats organolèptiques de les pomes de la finca pilot, que aporta la altitud i la incorporació adequada de fertilització, reg  i altres tècniques de conreu i maneig  que assessora Fruits de Ponent. S’ha constatat que el recol·lectar el fruit en el moment adequat, té una gran repercussió en la qualitat i les característiques organolèptiques dels fruits d’una mateixa varietat, factor que és determinant alhora de l’acceptació del producte en el mercat i poder-lo vendre amb un valor afegit que premia l’esforç del productor. Fruits de Ponent ha creat una marca per a la comercialització d’aquestes pomes: GR APPLE. Actualment, GR (per recordar els camins de muntanya Grans Rutes) es pot trobar a nivell de proximitat, a les Agrobotigues del grup cooperatiu.

En aquesta línea, millorar la qualitat del fruit mitjançant el maneig, aquesta campanya ha estat la primera en la que s’ha implementat un assaig de reg de diferents estratègies de reg en cada una de les varietats, gràcies al PECT Motors pel Segarra-Garrigues i gestionat per l’equip del  Dr. Joan Girona de l’IRTA,  per estudiar el comportament de la qualitat i quantitat dels fruits i així poder fer les recomanacions precises a la resta d’agricultors que en un futur plantin pomeres en aquest sector.

La finca pilot és un mitjà per a que els interessats que vulguin incorporar-se a la zona com a productors, comprovin l’adaptació varietal en qualitat i quantitat i tinguin referències per prendre la decisió d’entrar en el projecte i plantar.

Associació ACORD.