ACORD assistim a la Taula Rodona “La violència masclista, de víctimes a supervivents”
Dimarts, 26 de novembre de 2019. Palau del Parlament
En l’associació ACORD, estem compromeses a treballar per eliminar de la nostra societat la desigualtat de gènere i sobretot en el nostre àmbit el sector primari, on la dona rural té un paper elemental en el bon funcionament d’aquest.
Nosaltres treballem per a “l’Empoderament de la dona rural: motor de la transformació del sector i de la societat“. La realitat rural ens dóna evidències de que tot i que s’han produït avenços significatius, persisteixen greus desigualtats i desavantatges cap a la dona.
La importància cabdal de la dona rural per l’activitat econòmica de Catalunya (fixació població al territori, paper importantíssim en l’alimentació, millora del benestar,…) fa que el treball sectorial en l’àmbit rural sigui una bona llavor a consolidar i a expandir més endavant cap a altres sectors.
A banda d’aquesta desigualtat en quant a la poca visibilitat i importància que se li dona a la dona rural, ens trobem, a més a més, amb la violència masclista, aquest, és un gran problema que tenim enquistat en la nostra societat patriarcal i que cal eradicar per complet. Tenim encara molta feina a fer homes i dones d’aquest món global i és per això que donem suport als actes i actuacions que es duguin a terme per visibilitzar, sensibilitzar i ser conscients de totes les dificultats que es troben les dones només pel fet de ser-ho.
A continuació podeu llegir el resum de la jornada via: Notícies del Parlament de Catalunya.
El Parlament commemora el 25-N amb l’acte ‘La violència masclista, de víctimes a supervivents’
Dimarts, 26 de novembre de 2019. Palau del Parlament
El Parlament ha fet aquest migdia un acte institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, en què s’ha analitzat el pas de víctimes a supervivents de les dones que han patit violència masclista. Les expertes han denunciat la falta de recursos per afrontar els efectes de les violències i han reclamat que es potenciï la formació de tots els actors implicats en el seu abordatge. El president, Roger Torrent, ha obert l’acte apel·lant a la implicació dels homes en la lluita contra la violència masclista.
L’acte l’ha conduït la periodista Carolina Rosich, i hi han intervingut, a més del president, Alba Alfageme, psicòloga experta en l’abordatge de violències; Laia Serra, advocada penalista experta en violències masclistes i digitals, i Beatriu Masià, presidenta de l’associació Tamaia i terapeuta especialitzada en l’atenció a les dones víctimes de violència.
En el seu discurs, el president ha lamentat que “no aconseguim que el masclisme deixi de matar”, fent referència a les vuit dones assassinades a Catalunya aquest any, i ha qualificat de “malalta de masclisme” la societat actual. Així mateix, ha insistit que la lluita contra el masclisme ha de ser “compartida” entre dones i homes i que “no es guanya només amb lleis, sinó que cal una implicació en tots els àmbits de la nostra societat”.
Alfageme ha destacat que “l’entorn té un paper importantíssim en el concepte de víctima, perquè pot ser la palanca de sortida en el processos de victimització o una llosa”.
Serra ha alertat dels biaixos del sistema judicial, que fan que “jutges i jutgesses redactin sentències basades en estereotips de gènere”, i en aquest sentit ha defensat una reforma del Codi penal, perquè, ha asseverat, “el sistema judicial segueix sense entendre les diverses violències”.
A l’últim, Masià ha denunciat que “el sistema qüestiona i minimitza el relat de la vivència de les dones”, motiu pel qual ha remarcat que “és urgent una cultura que accepti i aculli questes vivències”. “Donar valor al testimoni de les dones és clau per transitar de víctimes a supervivents”, ha conclòs.
A l’acte hi han assistit, entre altres autoritats, els vicepresidents primer i segon, Josep Costa i Joan García respectivament; la secretària tercera, Laura Vílchez; diversos diputats i diputades dels grups i subgrups parlamentaris, i la consellera de Salut, Alba Vergés.